W diecie bezglutenowej należy wykluczyć artykuły mające gluten, w tymże również standardowe mąki. Zamiast nich można używać mąki bezglutenowe, pomiędzy innymi mąki jaglane, kukurydziane, ryżowe, gryczane, z amarantusa, tapioki, mąkę kokosową lub owsianą bezglutenową. Mąka bezglutenowa to przeważnie mąka uzyskiwana z roślin odmiennych aniżeli zboża. Taka mąka naturalnie pozbawiona jest glutenu, ponieważ owoce takich roślin jak kukurydza, amarantus, kasztanowiec jadalny, lub ciecierzyca nie mają owego białka roślinnego.

Mąki bezglutenowe

Należy pamiętać, iż wypieki przy wykorzystaniu tychże mąk będą różniły się od tychże, gdzie zawarty jest gluten. Przede wszystkim mogą być niezwykle kruche, ponieważ to właśnie gluten jest odpowiedzialny za kleistość ciasta. Poza tymże smak będzie trochę odmienny, tekstura niezwykle ziarnista. Niezwykle podobne rezultaty osiągniemy, korzystając ze specjalistycznych kompozycji np. do ciasta biszkoptowego, lub do makaronu. Jednakże zachęca się, żeby eksperymentować ze standardowymi, bezglutenowymi mąkami.

Skład mąki bezglutenowej

Mąka migdałowa ma mnóstwo minerałów, w tymże żelazo, magnez, wapń, potas, miedź oraz mangan. Jest również dobrym zarzewiem witaminy E oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedząc mąkę gryczaną, dajesz sobie witamin z klasy B i elementów mineralnych takich jak: żelazo, potas, kwas foliowy, magnez, wapń, cynk, mangan oraz błonnik. Tenże bezglutenowy artykuł tenże ma także dużą ilość przeciwutleniaczy, w szczególności polifenole, jakie posiadają wartości przeciwzapalne dla organizmu.

Mąka owsiana bezglutenowa

Mąka owsiana wytwarzana jest z ziaren owsa. Ma wiele białka oraz tłuszczu, jaki w ogromnym stopniu składa się z kwasu linolowego korzystnego w prewencji przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo mąka ma wiele elementów mineralnych tj. żelazo, magnez, wapń, cynk, selen, mangan, fosfor. Mąka owsiana to również źródło witamin, w głównej mierze witaminy B1 oraz witaminy młodości – E. Jest ona doskonałym zarzewiem błonnika – β-glukanów oraz ligniny, jakie wiążą kwasy żółciowe, natomiast co za tymże idzie pomagają w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Mąka z komosy ryżowej

 

Jest produkowana z nasion komosy ryżowej. Ma orzechowy smak oraz jasnokremowy odcień. Ma dużo doskonałej klasy białka oraz błonnika pokarmowego, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor, witaminy klasy B, witaminę E oraz flawonoidy. Identycznie jak mąka gryczana, kukurydziana oraz ryżowa, ma niewielki wskaźnik glikemiczny, jest zatem dobra w diecie osób cierpiących na cukrzycę.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com