Aby zastąpić mąkę pszenną, dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych, które są nie tylko zdrowe, ale również bardzo wszechstronne. Coraz częściej można je znaleźć w specjalistycznych sklepach i supermarketach.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest jedną z najczęściej spożywanych mąk bezglutenowych na świecie, a kukurydza jest zbożem najbardziej powiązanym z celiakią, dlatego jej mąka jest również szeroko stosowana w preparatach bezglutenowych. Jest to mąka bogata w:

  • węglowodany,
  • minerały (magnez, fosfor, żelazo i selen),
  • witaminy z grup B, E i A.

Możemy ją stosować w szerokim zakresie wyrobów, szczególnie w pieczeniu ze względu na jej słodki smak.

Mąka z prosa

Mąka bezglutenowa z prosa jest to jedna z najbardziej odżywczych mąk (https://www.bee.pl/9267-maka-bezglutenowa). Podobnie jak proso, dostarcza ona nam ogromnej ilości minerałów, ale zawiera również bardzo mało tłuszczu, białka i błonnika. Oprócz tego, mąka bezglutenowa z prosa pomaga również eliminować toksyny i jest świetna w zwalczaniu anemii z powodu wysokiej zawartości żelaza. Jej smak jest miękki i neutralny.

Mąka bezglutenowa z ciecierzycy

Ta pozbawiona glutenu mąka jest bardzo rozpowszechniona na wschodzie, w takich krajach jak Indie i Pakistan, i stopniowo zaczyna być wykorzystywana w większym stopniu na zachodzie. Wydobywa się ją z mielonej ciecierzycy i zawiera te same składniki odżywcze co ciecierzyca. Ze względu na swoją kremową konsystencję może być używany w wielu przepisach, takich jak indyjskie dania, ale prawdą jest, że jej smak jest silny, więc nie jest wskazane, aby jej nadużywać. Jeśli jednak ją polubimy, będziemy cieszyć się dobrym chlebem.

Do czego stosuje się mąkę bezglutenową?

Warto pamiętać, że zawsze należy sprawdzać oznakowanie tych mąk, ponieważ mimo że są one produkowane ze zbóż bezglutenowych, mogą być zanieczyszczone, jak to często ma miejsce w przypadku owsa bezglutenowego. Przy pomocy mąki kukurydzianej robi się pyszne ciastka kukurydziane. Bezglutenowe tortille kukurydziane są typowe dla Asturii, jest to rodzaj smażonego ciasta kukurydzianego, do którego zwykle dodaje się chorizo, ser, mielonkę. Często do produkcji słodyczy używa także mąki kukurydzianej, a w niektórych przypadkach także mąki ryżowej. Na przykład, używa się jej do niektórych ciastek. Do wyrobu pikantnych naleśników używa bezglutenowej mąki gryczanej. To ciemniejsza i gęstsza mąka, ale rezultat po zmieszaniu z jajkami i mlekiem jest fantastyczny. Jest to również typowa receptura z francuskiej Bretanii.

Ludzie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com